Diyanet İşleri Başkanlığı, kuruluşundan itibaren yürüttüğü hizmetlerde doğru bilgiyi, güzel ahlakı ve İslam'ın iki ana kaynağı olan Kur'an'ı ve Sünneti esas almıştır. Bunun yanında, Müslümanların on beş asırlık tecrübesini, günün gelişen ve değişen şartları çerçevesinde ihtiyaç ve beklentilerini de göz ardı etmemiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığının asli görevi Din hizmetidir. Başkanlığımız, ülkemizin her noktasında ibadet hizmetleri ile beraber toplumumuzu din konusunda aydınlatmakta ve sahih dini bilgiyi vatandaşlarımıza en iyi şekilde sunmaya çalışmaktadır.
Başkanlığımız halkımızı aydınlatma ve irşat görevini hutbe, vaaz ve dini içerikli sohbetler; basılı, süreli ve görsel yayınlar ile çeşitli vesilelerle düzenlediği konferans, panel, sempozyum ve seminer vb. ilmi toplantılarla yerine getirmektedir.
Başkanlığımızca sunulan din hizmetlerinin içeriği zenginleşmiş, sunulan hizmet alanları ve kapsamı genişlemiştir. Bugün cami içi ve cami dışında, cezaevlerinden hastanelere, sevgi evlerinden kadın sığınma evlerine KYK'lardan gençlik merkezlerine, STK'lardan pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına varıncaya kadar çok çeşitli alanlarda çok farklı kesimlere geniş bir yelpazede din hizmeti sunan bir birim haline gelen başkanlığımızın bu hizmetlerinin omurgasını ise “Din Hizmetleri Uzmanları’’ oluşturmaktadır.
Başkanlığımızın yaptığı hizmetlerin arasında belki de en önemlisini yerine getiren Din Hizmetleri Uzmanları, Allah Rasûlü’nün (s.a.s) tebliğ görevinin özellikle öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları vb. yerlerdeki temsilcileridir. Din Hizmetleri Uzmanlarının özellikle gençler üzerinde önemli izler bırakan ve onların dinî hayatlarına yön vermede ve etkin rolleri vardır.
28.11.2019 tarih ve 774510 sayılı Başkanlığımız onayı ile Din Hizmetleri Uzmanlarının görevleri belirtilmiştir. İl ve ilçe müftülüklerinde görev yapan Din Hizmetleri uzmanlarının görev tanımlarında belirsizlikler mevcuttur. Din Hizmetleri Uzmanlarının görev tanımları Başkanlığımızın gelişen ve içeriği zenginleşen görev anlayışına uygun bir şekilde yeniden ele alınmalı, il ve ilçe müftülüklerinde uygulanan Görev ve Çalışma yönergesindeki belirsizlikler giderilmelidir. Bununla birlikte Din Hizmetleri Uzmanlarının gelişen ve içeriği zenginleşen görevlerine paralel olarak Özlük ve mali hakları iyileştirilmelidir. Din Hizmetleri Uzmanlarımızın aşağıdaki düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi görevde etkinlik ve verimliliğin artmasına katkı sağlayacaktır. Bu sebeple;
- İl ve İlçe müftülüklerinde Din Hizmetleri Uzmanları görev ve çalışma yönergesine uygun şekilde, özellikle gençlere yönelik çalışmalar ile aile ve dini rehberlik büro veya merkezlerinde etkin bir şekilde görev alması sağlanmalıdır.
- İl ve İlçe müftülükleri tarafından yapılan proje, seminer, panel, sempozyum ve benzeri çalışmalarda en az bir Din Hizmetleri Uzmanı görev almalıdır.
- İl ve İlçelerde oluşturulan İrşad Hizmetleri Kurulunda ve kurulun toplantılarında Din Hizmetleri Uzmanı asil üye olarak bulunmalıdır.
- Din Hizmetleri Uzmanları, İl ve İlçe İrşad Hizmetleri Kurulu üyesi olarak doğrudan İl veya İlçe Müftüsüne bağlı olarak çalışmalı ve sekreterya görevi verilmemelidir.
- Din Hizmetleri Uzmanı, Eğitim Uzmanı, vaiz, murakıp ve şube müdürü eşdeğer kadro olarak yeniden düzenlenmelidir.
- Din Hizmetleri Uzmanı, çalışma yönergesinde belirtilen (Öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet kurumları) vb. görevleri yerine getirirken çalışma saati en fazla 5 saat olarak uygulanmalı ve bu görevlerde uzmanlara tercih hakkı verilmelidir.
- Din Hizmetleri Uzmanı olarak atanan personele 8 yıl görev süresi beklenmeden torba kadro verilmelidir.
- Din Hizmetleri Uzmanı kadrosuna atanan personelin kadro tahsisinde 1. veya üstü derecede olanlar kadro tahsisi yapılmadan 5 ve üzeri derecelere ataması yapılmıştır. Bu atamalarda derece ve ek göstergelerde yaşadıkları düşüşler müktesep hak kapsamında sayılarak hakları iade edilmeli ve mağduriyetleri giderilmelidir.
- Din Hizmetleri Uzmanı ve Eğitim uzmanı özel hizmet tazminatı ve ek ödemelerinde diğer kurumlarda görev yapan uzmanlara eşdeğer olacak şekilde iyileştirmeler yapılmalıdır.
- Eş durumu (Mazeret)’den dolayı mağduriyet yaşayan Din hizmetleri uzmanları için aile bütünlüğü sağlanması açısından süre ve eşinin kadrosuna bakılmaksızın nakil talebinde bulunma hakkı verilmelidir.
- 2019 yılında atanan Din hizmetleri uzmanları (Bir yıllık mağduriyet oluşmaması) için Mart dönemi tayinlerinde il dışı nakil talebinde bulunma hakkı verilmelidir.
- Yeni atama yapılmadan önce 2020 yılında atanan Din hizmetleri uzmanları için nakil hakkı verilmelidir.
- Din Hizmetleri uzmanlarına karşılıklı yer değiştirme imkânı tanınmalıdır.
- İl ve ilçe Müftülüklerinde vaiz ve murakıplara uygulanan esnek mesai saatleri din hizmetleri uzmanları için de uygulanmalıdır.
- Son yedek Din Hizmetleri Uzmanı atamalarına rağmen herhangi sebeple boş kalan kadrolar için yedek alımına devam edilmelidir.
Takdirlerinize saygılarımla arz ederim.