01 Header

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Diyanet İşleri Başkanlığı, kuruluşundan itibaren yürüttüğü hizmetlerde doğru bilgiyi, güzel ahlakı ve İslam'ın iki ana kaynağı olan Kur'an'ı ve sünneti esas almıştır. Bunun yanında, Müslümanların on beş asırlık tecrübesini, günün gelişen ve değişen şartları çerçevesinde ihtiyaç ve beklentilerini de göz ardı etmemiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığının asli görevi Din hizmetidir. Başkanlığımız, ülkemizin her noktasında ibadet hizmetleri ile beraber toplumumuzu din konusunda aydınlatmakta ve sahih dini bilgiyi vatandaşlarımıza en iyi şekilde sunmaya çalışmaktadır.

Başkanlığımız halkımızı aydınlatma ve irşat görevini hutbe, vaaz ve dini içerikli sohbetler; basılı, süreli ve görsel yayınlar ile çeşitli vesilelerle düzenlediği konferans, panel, sempozyum ve seminer vb. ilmi toplantılarla yerine getirmektedir.

Başkanlığımızca sunulan din hizmetlerinin içeriği zenginleşmiş, sunulan hizmet alanları ve kapsamı genişlemiştir. Bugün Kur’an hizmetleri, cami içi ve cami dışında, cezaevlerinden hastanelere, sevgi evlerinden kadın sığınma evlerine KYK' lardan gençlik merkezlerine, STK' lardan pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına varıncaya kadar çok çeşitli alanlarda çok farklı kesimlere geniş bir yelpazede din hizmeti sunan bir birim haline gelmiştir.

Başkanlığımız hizmetlerinin daha etkin, verimli bir şekilde yürütülebilmesi, proje ve uygulamalarının takibi ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi için “Rehberlik ve Denetim Hizmetleri” faaliyetlerine olan ihtiyaç gittikçe daha da önem arz etmekte ve yapılan hizmetin en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. İşte bu nedenle birçok kurum kendi iç bünyesinde bu faaliyetler ile ilgili bir takım yenilikler ve gelişmeler ortaya koymuştur.

Bu bağlamda Başkanlığımız rehberlik ve denetim hizmetlerini merkezde “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” Müfettişleri, taşrada ise “Murakıplar” vasıtası ile yürütmektedir. “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” birimi üyelerinin sayılarının az olması ve hizmetin verildiği yerlere uzak olmalarından dolayı taşrada genel olarak İl ve İlçe Murakıpları eli ile bu hizmet yerine getirilmektedir. Ancak; Murakıplar bu işi yerine getirirken emsallerine ve eşdeğer kadrolarına göre mali, sosyal ve özlük hakları bakımından mağdur edilen bir kesimi oluşturmaktadır.

633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’da 6002 sayılı Kanun ile Murakıplık unvanı kaldırılmış, fakat denetim ve rehberlik hizmetlerinde meydana gelen aksaklıklar sebebiyle, 653 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10’uncu maddesi ile tekrar kurulmuş ve yeni kadrolar tahsis edilmiştir. Yine aynı kanunun 12’nci maddesinde "(Ek fıkra: 23/8/2011-KHK-653/10 md.) Murakıp, il ve ilçe müftülüklerine bağlı olarak taşra teşkilatında Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin denetimiyle görevli olup en az dört yıllık lisans düzeyinde dini yüksek öğrenim mezunları arasından atanır." hükmü ile murakıpların vasıfları ve görevleri belirtilmiştir.

Bu kanun ile denetim görevi verilen murakıplar, diğer kurumlarda denetim görevini üstlenen memurların almış olduğu  mali, sosyal ve özlük haklarından mahrum bırakılmışlardır. Yaptıkları görev bakımından Genel İdare Hizmetleri sınıfında olması gerekirken Din Hizmetleri sınıfında yer almış olmaları sebebiyle özlük haklarından da mahrum bırakılmıştır. Etkin, kaliteli ve verimli bir hizmet sunmak ancak etkin rehberlik ve denetimle mümkündür. Bu sebeple taşra teşkilatımızda Murakıp kadrosunda görev yapan personelimizin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi taşrada yapılan hizmetlere ivme kazandıracak, kamu hizmetinin ciddiyetini ve disiplini sağlayacaktır.

Sonuç olarak: TEKLİFLERİMİZ;

 

  • Başkanlığımız merkez teşkilatında “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” birimi altında “Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcılığı” İllerde ise “İl Rehberlik ve Teftiş Ekibi Sorumlusu” adı altında yeni kadroların ihdas edilmesi, “Diyanet İl Müfettişi veya Diyanet İl Denetmeni” olarak ataması yapılan taşra teşkilatının bu kadrolara bağlı olarak İl Müftülükleri bünyesinde görev yapması,
  • Diyanet İşler Başkanlığı taşra Teşkilatında Murakıp unvanında fiilen çalışanlar bir defaya mahsus hiçbir işleme gerek kalmaksızın Diyanet İl Müfettişi veya Diyanet İl Denetmeni olarak atanmalarının yapılması,
  • Din Hizmetleri sınıfından, Genel İdare Hizmetleri sınıfı kadrolarına geçişlerinin sağlanması,
  • Diyanet İl Müfettişi veya Diyanet İl Denetmeni kadrosunun kariyer meslek haline getirilerek uzmanlaşabilmesi için yeniden yapılandırılması,
  • Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatındaki “Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı” Müfettiş yardımcısı alımlarında Diyanet İl Müfettişi veya Diyanet İl Denetmeni kadrosunda en az 3 yıl görev yapanlardan sınav ile alımların yapılması,
  • Mali, sosyal ve özlük haklarının bu yeni yapılanmaya göre belirlenmesi,
  • Taşra teşkilatında görevli bulunan bütün Murakıpların İl Müftülüklerine atamalarının yapılması, İl ve İlçelerdeki rehberlik ve denetim hizmetlerinin il müftülükleri bünyesindeki Diyanet İl Müfettişi veya Diyanet İl Denetmeni Ekibi Sorumluluğu üyeleri eli ile yapılmalıdır. 

Sayın Bakanımız Bekir BOZDAĞ ve Önceki dönem Diyanet İşleri Başkanlarımız daha önce de murakıp kadrosunda görev yapan personelimiz için bir takım çalışmalar  başlatmışlardır. Lakin sebebini  bilemediğimiz çeşitli nedenlerle bu çalışmalar akamete uğramıştır. Bu çalışmanın tamamlanması hususunda yardım ve desteklerinizi görevlilerimizden esirgemeyeceğinizi Zat-ı alinizden  bekler, Tasviplerinize arz ederim.

Celaleddin GÜL
Genel Başkan

murakip1

murakip2

murakip3

 
Powered By aSa