01 Header

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren devlet, sivil toplum kuruluşları ve hayırsever milletimiz bütün imkânlarını seferber etmiş, fedakâr insanımız, arama kurtarma çalışmalarına, insani yardım faaliyetlerine ve manevi destek hizmetlerine kadar her alanda canla başla mücadele etmiştir. Milletimiz, darda kalan kardeşlerimizin yardımına koşmuş, yaralarımız el birliğiyle sarılmaya çalışılmıştır. Rahmân’ın hayır ve bereket kapısına sığınarak, sonsuz kudret sahibinin yardım ve inayeti talep edilmiş, kulluğun bir gereği olarak, ilahi rahmet rüzgârlarının sıkıntılarımızı dağıtması, gönüllerimizi feraha, huzur ve sükûna kavuşturması için tek yürek dua ve niyaza durulmuştur.

VAKİT, İYİLİĞİ HAYATA EGEMEN KILMA VAKTİDİR

Şimdi ise, rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’ı fırsat bilerek yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmayı zirveye çıkarma zamanıdır. Çünkü yardımlaşma ve paylaşma, mümin ahlakının en belirgin özelliğidir. İnsanı değerli kılan ve hayatı güzelleştiren en büyük imkândır. Huzurun kaynağı ve kardeşliğin en sağlam teminatıdır. Tüm bu yönleriyle iyiliği hayata egemen kılan yardımlaşma ve paylaşma ahlakı, zor zamanların üstesinden gelebilmenin de en güçlü yoludur. Özellikle insanlığın en zor zamanları olan afet dönemlerinde maddi ve manevi yaraları tedavi edecek en etkili ilaçtır.

İNSANI ÖZEL KILAN MERHAMET DUYGUSUNA SAHİP OLMASIDIR

İhtiyaç duyulan maddi şeyleri paylaşmak kadar, acıları ve hüzünleri paylaşmak da önemlidir. İhtiyacı olanın yardımına koşmak ve zorda olana el uzatmak, önemli bir insani erdem olmanın yanında, öncelikle temel bir insani sorumluluktur. Zira varlık âleminde insanı özel kılan yönü, evrensel bir vicdan ile birlikte merhamet duygusuna ve sorumluluk bilincine sahip olmasıdır. Tüm bu hayri hizmetler ve iyilikler sadece Allah’ın rızası gözetilerek yapılır. Dolayısıyla iyiliklerin dünyevi karşılığı takip edilmez ve iyilik fırsatı verdiği için Hakk’a şükredilir. İyilik yapılandan takdir beklenmez ve iyiliğe vesile olduğu için ona dua edilir.

SEVDİĞİMİZ ŞEYLERDEN İNFAK EDECEĞİZ

İhtiyaç fazlasını başkalarıyla paylaşmak şüphesiz insani bir duyarlılıktır. Bununla beraber ihtiyacı olduğu hâlde kendisinden daha çok ihtiyacı olanları düşünerek fedakârlık yapmak ise, çok yüksek bir ahlaki meziyettir. “Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir” (Âl-i İmrân, 3/92) ayeti, Müslümanın, sevdiği şeylerden infak etmesinin, kalbi eşyanın esaretinden kurtardığını ve eşyanın mutlak sahibinin farkında olunacağını haber vermektedir. İmkânlar ve zenginlikler muhabbete, yardımlaşmaya ve nihayetinde Allah’ın hoşnutluğuna vesile olduğunda güzel ve anlamlı hale gelecektir.

YARDIMLARIN ZAYIFLAMASINA FIRSAT VERİLMEMELİDİR

Büyük afetler dolayısıyla yardımlaşma seferberliğinde bir duraksamaya ve zayıflamaya izin verilmemelidir. Acının değdiği tüm yürekler teskin oluncaya ve teselli buluncaya, akan gözyaşları dininceye, çevremizde tek bir muhtaç kalmayıncaya, ihtiyacı olan tüm mağdurlar normal hayatlarına dönünceye kadar yardım faaliyetleri hız kesmeden devam etmelidir. Maddi yardımların yanında duygulara eşlik etmek ve dualarda buluşmak da ihmal edilmemelidir.

Umuyoruz ki, böylesine mübarek ve samimi duygular bu Ramazan hayatını sımsıkı sarsın ve yaralı yürekler, dayanışma ve paylaşma ilacıyla yeniden imar edilsin. Yardımlaşma ve dayanışma seferberliği devam etsin. Hüzne gark olan haneler ve tarihe acıklı hatıralar kaydeden şehirler en güçlü şekilde imar edilsin. Yüce Allah, yardımlaşan ve samimiyetle fedakârlık yapan kullarının imkânlarını genişletsin, infaklarını bereketlendirsin, kardeşlik bağlarını güçlendirsin, yüreklerini birbirlerine kenetlesin ve onları dünyada ve ahirette aziz ve bahtiyar eylesin.     

Bu vesileyle buruk ve yaralı yüreklerle idrak ettiğimiz Ramazan-ı Şerif’in, acılarımızın teskinine ve başta ülkemiz olmak üzere İslam coğrafyasının huzur ve selametine, bütün insanlığın barış ve hidayetine vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Powered By aSa