01 Header

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Diyanet İşleri Başkanlığı, kuruluşundan itibaren yürüttüğü hizmetlerde doğru bilgiyi, güzel ahlakı ve İslam'ın iki ana kaynağı olan Kur'an'ı ve sünneti esas almıştır. Bunun yanında, Müslümanların on beş asırlık tecrübesini, günün gelişen ve değişen şartları çerçevesinde ihtiyaç ve beklentilerini de göz ardı etmemiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığının asli görevi Din hizmetidir. Başkanlığımız, ülkemizin her noktasında ibadet hizmetleri ile beraber toplumumuzu din konusunda aydınlatmakta ve sahih dini bilgiyi vatandaşlarımıza en iyi şekilde sunmaya çalışmaktadır.

Başkanlığımız halkımızı aydınlatma ve irşat görevini hutbe, vaaz ve dini içerikli sohbetler; basılı, süreli ve görsel yayınlar ile çeşitli vesilelerle düzenlediği konferans, panel, sempozyum ve seminer vb. ilmi toplantılarla yerine getirmektedir.

Başkanlığımızca sunulan din hizmetlerinin içeriği zenginleşmiş, sunulan hizmet alanları ve kapsamı genişlemiştir. Bugün cami içi ve cami dışında, cezaevlerinden hastanelere, sevgi evlerinden kadın sığınma evlerine KYK' lardan gençlik merkezlerine, STK' lardan pek çok kamu kurum ve kuruluşlarına varıncaya kadar çok çeşitli alanlarda çok farklı kesimlere geniş bir yelpazede din hizmeti sunan bir birim haline gelmiştir.

Din Hizmetlerinin omurgasını ise “Vaaz ve Vaizlik” müessesesi oluşturmaktadır. Vâizlik çok önemli bir görevdir. Çünkü vâizler, Allah Rasûlünün tebliğ görevinin temsilcileridir. Onlar, cami cemaatinin olduğu kadar tüm toplumun mürebbileridir. Hz. Muhammed’den günümüze bu görevi kesintisiz devam ettiren vâizler Müslümanlar üzerinde önemli izler bırakmış ve onların dinî hayatlarına yön vermede etkin rol oynamışlardır. Vaazlar yaygın eğitim, vâizler ise yaygın eğitimin muallimleridir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uygulama Genelgesi 15/12/2020 tarihli ve E.847444 sayılı Başkanlık onayı ile yürürlüğe girmiştir.

Yukarıda bahsi geçen uygulama genelgesine bakıldığında vaizlere yeni bir takım görevler daha verilmiş, ancak; özlük haklarında herhangi bir iyileştirilmeye gidilmemiştir. Bu sebeple; Vaizlerin özlük ve mali hakları konusunda bir düzenlemenin, iyileştirilmenin yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

  • Uygulama Genelgesinde 5 kişiden oluşan İl ve İlçe İrşad Kurulları oluşturulmuştur. İl ve İlçelerde bu kurul üyeleri öncelikle vaizlerden oluşturulmuştur. Bu kurula il ve ilçelerde aktif görevde bulunan bütün vaizlerin tamamının katılımının sağlanması ile İl ve İlçe Müftülüklerinde “İl ve İlçe İrşad Hizmetleri Kurulu” adı ile yeni bir birim kurulmalıdır.
  • Bu kurul İl ve İlçe Müftüsünün Başkanlığında o il ve ilçede görevli bütün vaizlerin üyesi olduğu, Murakıp ve İlgili Din hizmetlerinden sorumlu Şube Müdürünün de kurul üyesi olduğu Müftülüğün İrşad Hizmetini yönlendirecek bir birim olmalıdır. Kurul her ay toplanmalı, önceki ayın geniş bir değerlendirilmesini yapmalı, eksiklikleri tespit ederek, giderilmesi için gerekli tedbirleri almalıdır. Bu toplantıya katılan üyeler için ek ders ücreti ödenmelidir.
  • Kurul üyeleri yaygın eğitimin bir parçasıdır. Bu sebeple yaptıkları her bir vaaz ve irşad faaliyeti için ek ders ücreti ödenmesi, Cuma, bayram, mübarek gün ve geceler, Ramazan ile resmi tatil günlerinde bu ek derslerin 2 katı şeklinde ödeme yapılmasını,
  • Vaaz, irşad ve sohbetlere giderken müftülüklerce araç tahsisinin mümkün olmadığı yerlerde, murakıplara verilen ulaşım giderleri gibi, ildeki ulaşım ücreti rayicinin gidiş geliş şeklinde ödemesinin yapılmasını,
  • Vaaz ve sohbetlerinde kürsi dokunulmazlığının verilmesi için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışma yapılmasını,
  • Nikah kıyma yetkilerinin İrşad Hizmetleri Kurulu biriminde görev yapan üyelerin tamamına tanınması ve her bir nikah kıyma görevi için ek ders ücreti ödenmesi,
  • İrşad kurulunda görev yapacak personele oda ve gerekli teknik cihazların tahsis edilmesi için Başkanlığımızca gerekli ödenek tahsisinin yapılması,
  • İl ve İlçe Müftülükleri bünyesinde İrşad Hizmetleri Kurulu adı altında bir birim kurularak o il ve ilçe de görev yapan vaizlerin bu birimin üyesi olması, Özlük hakları noktasında kurulda görev yapan vaizlerin Şube Müdürlerinin maaş ve özlük haklarına eşitlenmeli, Din Hizmetleri Tazminatı’ nın kanunun imkan tanıdığı %175 üzerinden ödenmesi konusunda düzenleme yapılmalıdır. Vaiz kadrolarında bulunanlar için % 170 oranında ek ödeme düzenlenmelidir.
  • Vaizlerin isimleri, Vaiz ve İrşad görevlisi olarak değiştirilmeli ve 8 yıl fiili olarak görev yapan Vaiz ve İrşad görevlisi Diyanet Uzman Yardımcısı kadrolarına sınavsız olarak ataması yapılarak, İl ve İlçe Müftülükleri bünyesindeki İrşad Hizmetleri Kurulu birimlerinde görevlendirilmelidir.
  • Vaizler Diyanet Vakfı lojmanlarından öncelikli olarak yararlanmalıdır. Bunlar ile ilgili gerekli düzenleme yapılmalıdır.
  • Vaizlerin görev yaptığı il veya ilçedeki camiler sürekli değiştiği için Belediyelerin toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Vaizler, İl ve İlçe İrşad Kurulu üyesi olarak direk İl veya İlçe Müftüsüne bağlı olarak çalışmalı, Sekreterya hizmetleri için bir memur sadece bu kurulun hizmetlerini yapmak üzere görevlendirilmelidir.
  • Vaizlerimiz Gençlik, ADRB, bağımlılık vs. koordinatörlüklerinde görev yaptıklarında mesai veya ek ders ücreti ödenmelidir.
  • İlçe Müftülüğü veya İl Müftü yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra herhangi bir meşru sebeple Müftülük görevinden ayrılmak mecburiyetin kalan sabık Müftülerimiz için İl Müftülüklerinde oluşturulacak geçmiş görevlerine eş değer bir kadro oluşturularak bunların mağduriyetinin önüne geçilmelidir.

            Takdirlerinize saygılarımla arz ederim.

Celaleddin GÜL - Genel Başkan

 

Powered By aSa