01 Header

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Başkanlığımızın vitrini vaiz kardeşlerimizin bugünlerde çok dertli olduğunun farkındayız ve gelişmeleri adım adım takip ediyoruz. Vaizlerimizin tansiyonlarının çok yüksek olduğunu müşahede ediyor ve onlara kesinlikle hak veriyoruz.

Her ne kadar ağırlıklı olarak Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünde görevlendirilmiş olsam da, 5 yıl Ankara İl Vaizi olarak görev yapan bir kardeşiniz olarak vaizlerimizin sorunlarına kayıtsız kalamazdım.

Mil-Diyanet Sen genel merkez heyetimizle birlikte vaizlerimizin sorun ve taleplerini iletmek ve konuşmak için Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş hocamızı ziyaret etmiştik. O ziyarette Sayın Erbaş hocamızla aramızda şöyle bir diyalog gerçekleşmişti:

✓Celaleddin Gül: Hocam! Vaizlerimizin sorunları, özlük hakları ve beklentileri ne zaman karşılanacak?

✓Ali Erbaş: Üzerinde çalışıyoruz.

✓Celaleddin Gül: Hocam! Sizden önceki Diyanet İşleri Başkanımız da hep bu şekilde cevap verdi ama somut hiçbir adım atılmadan emekli oldu. Vaizlerimiz yine hayal kırıklığı yaşamasın!

✓Ali Erbaş: Yok yok, inşallah hayal kırıklığı yaşamayacaklar. Vaizlerimizle ilgili yeni bir çalışma başlattım ama detaylarını sizinle paylaşamam, müsterih olunuz.

Evet, bu konuşmanın üzerinden uzun bir zaman geçti. Maalesef atılmış somut bir adım yine yok. Ne zaman konu gündeme getirilse “Vaizler ve murakıplarla ilgili bir çalışmamız var” şeklinde cevap verildi.

Ancak, geçen haftalarda Kızılcahamam’da gerçekleştirilen İlçe Müftüleri Toplantısında, bir genel müdürümüzün; “Başkanlık olarak vaiz ve murakıpların özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığına kanun teklifi çalışmasını gönderdik” şeklinde ifadeleri olmuş. Ümitlendik ama böyle bir çalışma varsa neden paylaşılmadı.

Çok açık ve net söylüyorum; Birileri Vaizlik mesleğini hafife alıyor ve Vaizlik önemsizleştirilmeye çalışılıyor. Din hizmetlerinde oldukça önemli bir yere sahip olan vaizlik müessesesine gerekli ilgi gösterilmiyor. Vaizlerimizin yıllardır dile getirdikleri ve gerçekleşmesi için çalmadık kapı bırakmadıkları sorunları, talep ve beklentileri ciddiye alınmadığı gibi sürekli geçiştiriliyor ve göz ardı ediliyor.

Özlük haklarının olması gerekenden daha düşük olması, ev kiralarına fahiş zamların gelmesi, ek ders gibi ekstra gelirlerinin bulunmaması ve ekonomik kriz gibi nedenlerle son zamanlarda birçok kardeşimiz vaizlik mesleğini bırakmak zorunda kalmış ve tekrar lojman avantajından yararlanmak için imam hatiplik görevine dönmek zorunda bırakılmıştır.

Başkanlığımızın her kademesinde çalışan personelimiz kıymetlidir ve değerlidir. Vaizlerimiz ise, başkanlığımızın vitrini mesabesinde olup, hafife alınmayacak kadar stratejik öneme sahiptir.

Mil-Diyanet Sen olarak, yaklaşık 20 yıldan bu yana Diyanet-Sen’in istismar ettiği ve hiçbir problemini çözemediği vaizlerimize gerçek manada bizler sahip çıkarak, …cek, …cak edebiyatı dönemini bitireceğiz.

Bir torba yasa düzenlemesiyle kolayca çözülebilecek sorunlar, beceriksiz sendikacılar yüzünden bugüne kadar çözülememiştir. Her defasında farklı farklı bahanelerin arkasına sığınılmıştır.

İlkeli bir sendika olarak, mağdur tüm personelimizin olduğu gibi vaiz kardeşlerimizin de yanındayız ve yukarıda izah etmeye çalıştığım hususlara ilişkin mücadelemizi sürdüreceğiz. Vaizlik mesleğinin hafife alınmasına müsaade etmeyecek ve atılması gereken tüm adımları atmaktan geri durmayacağız.

Celaleddin GÜL
Genel Başkan

Powered By aSa